Уроците действат!

Заключение от Еми

Уроците, които получи от трейдъра милионер, много промениха Стив. Тази промяна започна веднага след тяхното запознанство и първите им разговори в Созопол, като неизменно се задълбочаваше след всяка следваща среща. Той твърди, че Тим има необикновени разбирания, които му помагат да придобие различна гледна точка към заниманието, от което е погълнат през последните години.

Трябва да ви призная, че в началото бях много резервирана към трейдинга и дори бях убедена, че е чист хазарт. Започнало невинно, като едно ново хоби, скоро увлечението на Стив прерасна в смущаващо пристрастяване. Той се превърна в кълбо от нерви, а това се предаваше и на мен. Всяка вечер на лицето му беше изписано какъв е бил резултата от търговията му през деня. Беше в еуфория, когато е изкарал печалба и черен облак, когато е загубил. А през първите години, обстановката доста често беше буреносна.

Наистина, Стив правеше героични опити да ми спести негативни преживявания, но ужасното му настроение не оставаше незабелязано. Напротив, можех да позная дори с колко цифри са неговите загуби само по изражението, с което ме посрещаше вечер. Той наивно си мислеше, че се владее, но владеенето му се състоеше в скърцане със зъби, безпричинни избухвания, среднощни отваряния на компютъра и торбички под очите. Убедена бях: „Това не е нормално!”

Някъде тогава се запознахме с Тим и Флора. Сега, от дистанцията на времето, мога да ви доверя, че тази среща се случи точно, когато вече бях започнала много да се притеснявам за състоянието на Стив. Увлечението му към борсовата търговия бе на път да се превърне в болестно състояние с необратими последствия. Разчитах, че лятната почивка ще поуспокои нещата, и бях твърдо решила – ако ситуацията не се промени след като се върнем, сериозно да си поговорим и да предприемем необходимите действия.

Макар Стив да ме убеждаваше в противното, аз бях твърдо уверена, че на финансовите пазари не може да се печели устойчиво. А това означава, че е напълно излишно да си късаш нервите и да разчиташ на стабилни парични постъпления от тази работа. Образът на Тим обаче успя да ме разколебае. Когато се запознахме, той беше пълна противоположност на Стив – спокоен, самоуверен и очевидно – финансово успешен.

Постепенно, след всяка от срещите с нашите приятели, все повече допусках, че човек наистина може да стане печеливш трейдър. Но тази трансформация не се реализира при Стив нито бързо, нито пък лесно. Дори и след връщането ни от Монако отново се случи цикъл на възход и падение, независимо от стратегията за печалба, на която бяха посветени техните беседи в града на милионерите.

Наистина, обогатен със знанията на трейдъра милионер, Стив постигна дълга поредици от успешни сделки и за период от няколко месеца методично теглеше печалби от сметката си. След тази успешна серия обаче, само за около седмица той изтри всичко спечелено през изминалата половин година и се върна на изходна позиция с няколко хиляди долара загуба и видимо смачкано самочувствие.

„Дай си почивка и един месец недей да търгуваш – посъветвах го аз. – Дори не отваряй графиката, за да не се изкушаваш. Щом си имал дълга серия на печалба, това не е късмет, а умения. Добрите резултати не са ти подарък от пазара, а са твои собствени постижения. Гордей се с тях, но не се възгордявай! Щом си могъл да ги направиш веднъж, ще можеш да го правиш отново и отново!”

Важно е да кажа, че през целия период на неуспехи  в трейдърската кариера на Стив, аз не съм се тревожила за загубените пари, а само за пораженията, които те можеха да предизвикат върху неговата психика и здраве. „Щом някакви грешки се плащат само с пари, не е страшно” – винаги съм разсъждавала аз, защото, когато си здрав, парите ще ги изкараш отново. Разбира се, загубите никога не трябва да накърняват текущите семейни финанси. И този закон, Стив винаги го е спазвал. Не е имало случай да сме се лишавали от нещо по причина на това, че парите са били проиграни на пазара. Естествено, загубите никому не са приятни, но винаги трябва да се търгува с пари, чиято липса не би била фатална и не би променила начина ти на живот.

Изобщо не бях подозирала колко трудна е търговията на финансовите пазари. Макар аз самата да не съм трейдър, ролята на страничен наблюдател ми дава привилегията да виждам нещата много по-ясно, отколкото отвътре, а гледната ми точка не е замъглена от емоциите и усилията. Наистина тази „привилегия” включва и необходимостта почти всяка сутрин да слушам прогнози за индекси и за валутни двойки, а вечер да научавам за решенията на Федералния резерв или на Европейската централна банка.

Истината е обаче, че не съм само страничен наблюдател. През всичките години, откакто трейдингът присъства в нашето ежедневие, имам и други „семейни задължения”. Окуражавах Стив след ударите от пазара, помагах му да преодолява разочарованията, които сам си предизвикваше с търговските си решения, а напоследък го възпирам да не се главозамайва, когато има основание да се чувства величествено. Накратко казано, изпълнявам ролята на коректив.

За Стив беше мистерия, че въпреки стратегията за печалба е допуснал да загуби толкова много пари за толкова кратко време. Беше неимоверно ядосан на себе си и сам се чудеше какви са тези психологически проблеми, които упорито не желаеха да го напуснат. ”Отлично знам какво НЕ трябва да правя на пазара и обикновено държа нещата под контрол – често ми казваше той, – но, изведнъж някакво дяволче в мен отнема волята ми и аз извършвам глупост, за която много скоро горчиво съжалявам.”

Дълго обсъждахме тази ситуация и постепенно стигнахме до една твърде правдоподобна хипотеза. Обременен от твърде много знания и методи, на него му беше трудно да се ограничи само върху „простата” стратегия за печалба и да се абстрахира от всичко останало, което дотогава е наблюдавал и търгувал. „В момента – казах му аз, – главата ти е като една градина, в която цветята гинат от плевели, чиито корени са се преплели. Изчисти всичко из основи и остави за известно време почвата да се възстанови. Внимателно отдели цветята и грижливо ги посади отново. И скоро ще имаш чиста и красива градина, с която ще се гордееш.”

Сега тази градина вече съществува. Стив често бере и ми поднася цветя от нея, и е видимо променен. Стана спокоен и уравновесен, а проявите на раздразнение и гняв стоят в миналото. Превърна се в трейдъра, какъвто отдавна искаше да стане. Знам, че търгува, но вече по нищо не личи дали има отворена позиция или не, нито пък дали е изкарал печалба или загуба.

Решителна заслуга в това отношение имаха коучинг сеансите с трейдъра милионер. Те продължиха няколко месеца подред и доведоха до качествена промяна в работата на Стив. Сега той търгува без напрежение и усилие, а в същото време резултатите му са повече от добри. С две думи – той е истински професионалист.

Трябва да добавя, че въздействието от уроците не се ограничава само върху търговията и резултатите от нея. След завършването на коучинга Стив сякаш е вътрешно прероден. Туширал е много черти от характера си, възприема философски нещата от живота и определено е станал по-мъдър. Започна да тренира и едно японско бойно изкуство, което по думите на Тим възпитавало много от качествата, необходими и за трейдинга.

Накратко казано, уроците действат! Дано всичко, което сте научили в тази книга, да предизвика благоприятни ефекти и при вас. Пожелавам ви да имате силата и упоритостта да се преборите със себе си, добри учители, които да ви напътстват, и близки хора, които да ви подкрепят. А докато наблюдавах и участвах в израстването на Стив в трейдинга, направих един извод, с който искам да завърша:

„На човек му трябва много малко, за да може да търгува успешно, и твърде много, за да се научи как да го прави.”

| | | 30/04/2017 14:54

Leave a Reply

© 2021 Уроци на трейдъра милионер
myBook v1.2 powered by WordPress