Приключение 4 в 1

Предговор

Използвам горният израз на друго място в тази книга като проява на моето въодушевление от нещо което предстои да опиша, но реших, че той идеално подхожда и като заглавие за предговора на пълното издание на „Уроци на трейдъра милионер”. Искрено се надявам следващите страници да се превърнат и за вас в приключение 4 в 1 – вълнуващо, полезно, приятно и успешно.

В тази книга разказвам за моето „висше образование” по трейдинг. Преди да срещна трейдъра милионер, стажът ми на финансовите пазари наброяваше малко повече от две години. През този период бях усвоил много знания, всеки ден работех пред монитора, но успехът в трейдърската професия упорито ми се изплъзваше. За успех дори не можеше и да се говори, защото имах в пасива си два фалита и половина, а сумарните ми загуби значително надвишаваха печалбите. Преломен момент в моята кариера беше запознанството ми с трейдъра милионер.

Наученото от него ми помогна да преподредя в съзнанието си всички трейдърски знания, които имах до този момент, и да ги допълня с ефективна търговска стратегия. Провокираха ме да развия трейдърско мислене и прагматичен поглед върху пазара. В следствие на тази вътрешна промяна аз успях да рестартирам своя трейдинг и категорично да подобря моите търговски резултати.

Уроците на трейдъра милионер са изключително подходящи и за абсолютно начинаещите, защото създават естествената среда, в която да се „инсталират” всички теории и стратегии за търговия на финансовите пазари. Това ще помогне на бъдещите трейдъри да си спестят много грешки, пари и нерви, които обичайно съпътстват трупането на опит в трейдинга.

Реших да представя наученото на българските читатели, защото разбиранията на преуспелия трейдър са много необичайни. Те са напълно различни от всичко, което съм учил или чел за трейдинга до този момент, но в същото време изобщо не са някаква свръхнаука, а са напълно достъпни за разбиране и практическо приложение. Има безкрайно много издания за това как да търгувате на финансовите пазари, но тази книга не ги преповтаря. Тя допълва традиционните знания и ви помага да изминете останалата част от пътя до успеха, където е крайната ви цел – постигане на дългосрочни положителни резултати.

* * *

Ако се интересувате как да печелите на световните финансови пазари, „Уроци на трейдъра милионер” е точно за вас. Ако пък сте започнали да се обучавате и сте научили много как да търгувате, тази книга е задължителна за вас!

В нея разказвам за моя път след традиционните книги и обучения.

През 2011 г. посетих един безплатен семинар за форекс търговия. Тръгнах си от него уверен, че това е начина, по който искам да печеля парите си, и  ентусиазиран от предстоящата си финансова свобода. Още тогава знаех, че ще успея да го постигна. Но не си давах сметка колко трудно ще го реализирам и, че отъпканият път не води към успех.

Както всички начинаещи, и аз започнах да изучавам технически анализ – традиционните теории и похвати за търгуване. Скоро отворих реална сметка и започнах да плащам за грешките си. А аз правех много грешки!

Продължих обаче още по-настървено да се обучавам. Наивно си мислех, че колкото повече знания натрупам, толкова по-успешен трейдър ще стана. Наивно, защото теорията не винаги  проработваше на практика. Случваше се да печеля, но и много губех. И вместо да се приближавам, все повече се отдалечавах от дългосрочните положителни резултати.

Много често анализите ми бяха верни, но аз не успявах да възползвам от тях. Излизах рано от големите движения и реализирах малки печалби. Но за сметка на това, когато грешах, позволявах на пазара много да върви срещу мене, което често водеше до големи загуби и винаги – до прекомерно психическо натоварване.

И когато напълно се бях отчаял, случайността ми изпрати един уникален човек с уникални разбирания за нашата уникална професия. Всичко, което научих, беше напълно различно от това, което знаех до тогава. И най-интересното беше, че то не замести, а намести класическите знания. Благодарение на него, направих няколко извода:

1. На човек е от полза само това, което успява да приложи на практика;

2. С натрупването на опит става ясно, че простото работи по-добре от сложното;

3. За да печелите от собствените си пари, трябва да мислите със собствената си глава.

Истината е, че световните финансови пазари далеч не са създадени с идеята всички да станем Сороси. И това е невъзможно – за да печелят едни, винаги има насрещна страна, която губи. Победителите обаче не са някакви свръххора, те не владеят секретни знания или пък вътрешна информация, а само набор от умения, които им осигуряват предимство.

Новите ми знания за борсовата търговия са толкова необичайни, че реших непременно да ги предоставя на българските читатели в тази книга. Пресъздавам ги по същия непринуден начин, по който достигнаха и до мен самия. Може би в това е тяхната магия. Много се надявам тя да проработи и за вас!

| | | 30/04/2017 14:59

Leave a Reply

© 2022 Уроци на трейдъра милионер
myBook v1.2 powered by WordPress