На героя от автора!

Послепис на пълното издание, в който трейдърът милионер е впечатлен от „Уроците” и възторжено подкрепя Смарт трейдърс

За първи път се срещаме с Тим след излизането на пълното хартиено издание „Уроци на трейдъра милионер”. Той, разбира се, е в хода на целия процес и е виждал корицата, а после и самата книга по скайп, но сега имам възможност да му я покажа лично и да му връча неговия персонален екземпляр.

Днес е Великден, а това е по средата на няколко почивни дни и поради тази причина София е празна. Вчера Флора и Тим пристигнаха от Барселона, за да посрещнат празника в България и ще останат тук няколко дни. Жените обаче не отлагат нашата среща. Както обикновено, уговорката е да се видим в един от моловете, за да може нашите дами не само да седят да си приказват.

Липсата на трафик ни позволява да стигнем за броени минути, но още преди да паркираме, забелязваме нашите приятели, които вече ни чакат. Флора е пъстра и забележима, както винаги, а Тим небрежно се е облегнал пред луксозната витрина на една известна световна марка.

Веднага след здрависването, маршрутите ни се разделят. Еми и Флора започват своята обиколка от първия етаж, а с Тим поемаме по ескалаторите нагоре.  Взимаме си по едно кафе и излизаме на терасата на заведението, която е обърната директно към Витоша. Двамата с трейдъра милионер много често сме разговаряли на места с красива и впечатляваща панорама и тази тук не прави изключение.

След като му давам известно време да се наслади на гледката, аз не се бавя и привличам вниманието му към книгата. Пълното издание на поредицата наистина стана доста солидно, а четирите книги, които писах една по една в продължение на почти две години, изпълниха повече от 540 страници. Бавно вадя томчето от чантата си, внимателно го поставям пред себе си, отгръщам леко корицата и на титулната страница написвам кратко: „На героя, от автора!” След това се подписвам и му го поднасям тържествено.

На героя от автора

Отдавна си представям този вълнуващ момент. Вложих много време и усилия в написването на „Уроците”, но във всеки един момент този труд ми носеше огромно удоволствие. Електронните издания обаче са лишени от тази тържественост, а и мащаба на творението не се забелязва, колкото и голям да е ePub файла. Хартиеното издание си е нещо друго!

Тим също е впечатлен. От първата ни среща насам той доста е понапреднал с българския и това му позволява да разбере доста много от заглавията и надписите върху корицата. Наслаждавам се на този момент и търпеливо го изчаквам да прочете и анотацията на гърба на книгата. Докато прави това, мимиките не слизат от лицето му, което е наистина необичайно за един хладнокръвен трейдър като него.

След като се справя с тази трудна задача:), Тим вдига поглед към мен, а заедно с него и палеца на дясната си ръка – един жест на голямо одобрение, който и друг път съм го виждал да използва. След това подпира книгата върху масата и започва да я разлиства. Веднага забелязвам, че това не е някакво машинално превъртане на страниците, което отстрани изглежда така сякаш човекът иска да се увери, че всичките са на мястото си. Трейдърът милионер разгръща книгата с непресторено внимание и дори се спира на много места, за да прочете някои от мислите, разположени в сайдбаровете на всяка страница.

- Стив, ти си свършил голяма работа – резюмира Тим след известно време. – Благодаря ти за автографа върху моя персонален екземпляр и бъди сигурен, че ще прочета цялата книга… Лично!

Последното уточнение е много важно, защото веднага заподозрях, че Флора ще трябва да прави литературно четене, което, сигурен съм, че много ще я забавлява, предвид нейното собствено цветно присъствие в книгата.

- Ще се радвам да го направиш и още предварително високо оценявам усилията ти да се справиш с българския език.

- Какво говориш – отвръща без ирония Тим, – твоите усилия да напишеш и да издадеш всичко това са несравнимо по-големи.

Продължаваме в същия дух на взаимна любезност и, разказвайки му за моите занимания, неусетно стигам и до проекта Смарт трейдърс.

- Замислил съм го – пояснявам аз – като продължение на знанията, намерили място в книгата. Твоето разбиране за трейдинга е абсолютно нешаблонно, а менталната подготовка е една празнота, която трейдърите сами трябва да запълнят…

- … със собствените си пари и огромно психическо напрежение – допълва Тим.

- Абсолютно. Когато започнем да се занимаваме с трейдинг, наивно си мислим, че уменията за анализ и търгуване са достатъчни.

- Механичният подход към трейдинга обаче не може да доведе до дълготраен успех.

- По метода на пробите и грешките скоро стигаме до момент, когато разбираме, че ни трябва и още не нещо. Но не знаем какво е то, а затъваме в нови и нови теории и методи за търгуване.

- Нищо механично не може да превърне трейдъра в машина за пари – заключава Тим, ползвайки се от заглавието на четвъртата книга от поредицата, което е пред погледа му, тъй като доминира на корицата.

Тази част не е излизала в електронен вариант и тук, в хартиеното издание, се публикува за първи път.

- Знаеш ли, Стив – продължава трейдърът милионер, – трейдърите се стремят да станат перфектни изпълнители на някаква механична последователност от сетъпи и търговски действия, но ако това е печелившата формула, роботите отдавна щяха да изместят трейдърите и… пазарът щеше да изчезне.

- Алгоритъмът в експертната система обаче не може да приложи интелигентност. Тя е присъща само на човека.

- Само способността за постоянно адаптиране може да изведе трейдъра на пистата на успеха.

- Именно върху това се фокусира и проекта Смарт трейдърс – не пропускам да уточня.

- Това е голямо попадение, Стив – възнаграждава ме Тим със своята оценка. – Но ти не само си намерил хубаво заглавие, но си дал и идеалното име на най-висшето ниво от израстването на трейдърите.

- А ти си ми казвал, че нищо по-ниско от high level не ни върши работа в нашата професия.

- Абсолютно! И това действително е много подходящо да се нарече smart level. Достигането на смарт ниво наистина точно описва състоянието, към което трейдърите трябва да се стремят. Незнаещите стават начинаещи, начинаещите постепенно напредват, но качествената промяна за напредналите настъпва едва тогава, когато те осъзнаят и започнат да се превръщат в смарт трейдъри.

- Радвам се, че съм напипал същината на заключителната фаза от трейдърското развитие.

- И сам още не осъзнаваш колко голямо нещо е разбирането за смарт трейдърс.

- Сигурно е така, Тим, но то стъпва основно върху наученото от теб. А и работата върху Смарт трейдърс ми дава възможност и аз да се развивам. Спомням си една твоя мисъл, за важността на колегиалната общност:

„Макар и да са съвършено различни хора – каза ми ти, – трейдърите решават аналогични проблеми. Затова обмяната на опит с колегите помага. Никой не е достатъчно умен и винаги има какво да се научи от други, които работят върху себе си. Отвсякъде може да се появи някоя чудесна идея. Дръж сетивата си отворени!”

- Аз действително мисля по този начин, но трябва да коригирам – сериозно отвръща Тим и преди да успея да реагирам продължава: -  Прекомерно въздигаш моите заслуги, а изобщо не си даваш сметка колко много ти самият правиш за развитието на трейдърите. Много повече от мен самия.

След тези думи трейдърът милионер, потупва с ръка книгата на масата пред себе си и също сериозно продължава.

- Тук е пълно е с безценни мисли, съвети и уроци и заслугата те да са събрани на едно място и да са на разположение на българските трейдъри е само и единствено твоя.

- Умен, богат и скромен:) – отвръщам аз без крия усмивката и задоволството си от голямото признание на моя ментор, коуч и искрен приятел.

- А със Смарт трейдърс направо си уцелил в десетката – продължава с комплиментите Тим. – Аз самият също смятам да използвам занапред този термин в моите семинари. Ако нямаш нищо против, разбира се!

Съгласявам се, естествено, и на свой ред искам съгласието му да преподавам получените от него знания, много от които останаха дори и извън четвъртата книга. В същия любезен тон, трейдърът милионер великодушно се съгласява и дори нещо повече – обещава да ми изпрати и още полезни материали за достигане на смарт равнище в трейдърското развитие.

Нашият разговор с Тим този път се води на една странна смесица от български и английски, а неговото упорство да изучава родния език на своята любима е достоен за възхищение.

- Много се радвам, че се виждаме точно сега – казва той по едно време, почти без всякаква грешка. – Днес е Великден!

- Така е, Тим – отвръщам аз с усмивка, – днес наистина е велик ден!

И това е съвършено вярно. Този Великден действително е велик ден за мен, защото видях труда си през погледа на човека, който промени моето разбиране за новата ми професия. Видях колко е впечатлен Тим от „Уроци на трейдъра милионер” и почувствах неговата безрезервна подкрепа за Смарт трейдърс.

А това наистина е велико!

| | | 30/04/2016 15:17

Leave a Reply

© 2021 Уроци на трейдъра милионер
myBook v1.2 powered by WordPress